Armbrytning

Som några av er kanske vet så har jag för ett par månader sedan börjat med den ädla konsten att bryta arm.
Det var min kusin som först lurade med mig på en träning och sedan dess har jag varit fast. En stor orsak till att jag fastnade var att jag styrketränat under en rätt lång tid nu utan något som helst mål. Då passade armbrytningen utmärkt i det syftet, att han något specifikt att satsa på och anpassa träningen för. Sen att det är så grymt roligt är ju givetvis en annan starkt bidragande faktor.

Att bryta arm vet ni ju alla hur det går till i grova drag men charmen är just att det man tror sig veta om armbrytning innan man provat på en riktig träning verkligen bara är en bråkdel av alla regler och tekniker man använder sig av. Till exempel finns det två huvudsakliga brytstilar som skiljer sig radikalt, dessa är top-roll och hook men sedan finns mängder av olika sätt att bryta inom dessa två, och även andra varianter förutom dessa. Vad det innebär tänker jag inte gå in på och för den som är mer intressererad rekommenderar jag google eller en armbrytarklubb!

Och det är just grejen att alla utövare bryter så olika är det som gör den här sporten intressant, den brytstil man föredrar kan till och med skilja sig mellan ens vänstra och högra hand.
Den liknar ingen annan kraftsport där det gäller att t.ex lyfta en skivstång med maximalt antal kilo för att vinna. Här börjar tävlingen redan innan domaren givit sitt klartecken för att matchen kan börja.
Du kliver upp mot din motståndare, ser vilken typ av kroppsbyggnad han har, oberverar hur han ställer sig vid boret, känner efter hur han greppar upp och analyserar så gott du kan för att försöka räkna ut hur denne kommer att försöka attackera och, självklart, vad du ska göra för att avvärja denna attack och själv ta kommando.
När sedan domaren sett till att allt är korrekt (READY) släpper han iväg er (GO!) och under några enstaka sekunder ska du nu med full kraft, så snabbt som möjligt, försöka få med dig din motståndares hand ner i kudden genom att så effektivt som möjligt utnyttja dina styrkor för att besegra motståndarens svagheter.

Men allt är inte guld och gröna skogar i armbrytarvärlden heller!
Jag hade ju som sagt styrketränat en hel del innan jag började bröt och trodde därför att varningarna och råden som sa "Du får nog låta bli att gymma i början när du börjat" och "Bryt bara en gång i veckan från början" inte gällde mig. Ack, vad jag fick ångra mig!

Den första veckan gick bra, jag bröt onsdag och söndag och gymmade 3-4 dagar.
Andra, eller kanske tredje, veckan kom den... Smärtan!
Jag bröt konstant i 1-1½ timme sen var axlar och armbågar heeeeelt körda. Vissa kvällar kunde jag inte förmå mig att köra bilen hem efter träningen så jag gick istället till en kompis som bor i närheten och satt där och vilade bort den värsta smärtan så att jag kunde ta mig hem och duscha mina leder i hetvatten tills smärtan släppte (tips!). En annan kväll var jag i full färd med att bryta när jag kände att jag tappat känseln i min vänstra arm, från tummen och vidare ner till armvecket, helt bortdomnat! Det höll i sig i tre dagar...
Vid det här laget hade jag slutat upp att gymma helt och hållet och började nu bryta arm endast en gång i veckan. Efter någon månad trappade jag långsamt upp träningen igen och nu är jag i full fart igen. Bryter 2 ggr i veckan, styrketränar ca 3-5 gånger och promenerar/springer 4-8 gånger.
Den här träningsmängden är något jag knappast kommer orka med i all evighet och anledningen att jag kör så pass hårt nu är att jag den 16 April ska ställa upp i Armbrytnings-SM! YEAH! ^^

Kommer antagligen bli en riktigt rolig upplevelse men oandrasidan är det dom enda förväntningarna jag har. Reglerna säger att efter två förlorade matcher är man ute ur turneringen och jag skulle bli förvånad ifall jag hinner vinna någon överhuvudtaget innan jag åker ut. Men det är väl vad man kan vänta sig när man utövat en sport i lite drygt 5 månader och sedan ska ge sig på att möta landets elit. :-)

Har legat i nu sedan jag bestämde mig för att delta i SM med att försöka gå ner en viktklass och det är därför jag lägger ner så mycket tid på motion nu. Jag får väga MAX 74,9kg på invägningen och när jag började deffen i början på året låg jag på strax över 80kg, har väl ca 0,5-1,0kg kvar nu så jag är inte särskilt orolig.


P.S - Många tycker antagligen att det är en otroligt larvig hobby jag sysslar med, men det skiter jag i! För det är så jävla roligt! :-D - D.S


To be continued...

Redeemer!

Äntligen är RIVEs första låt inspelad och uppladdad på myspace.
Ni finner den här: http://www.myspace.com/riveheavymetal

RIVE spelar ny fräsch gammal hårdrock!
Vi söker oss alltså tillbaka till tiderna då hårdrocken på riktigt började ta mark i världen. Influenser är band som bland andra Judas Priest och Manowar. Men än så länge har vi inte etablerat något riktigt "sound" även om vi är på god väg.
Låten Redeemer är tänkt att vara simpel med massiv och jag tycker vi har lyckats bra med den. Den är avskalad och lättlyssnad.
Inom kort kommer vi spela in fler låtar och med tiden kommer förhoppningsvis även resultaten av inspelningar förbättras ljudkvalitetsmässigt, även om utrustningen i sig har sina tekniska restriktioner.
Vi har en handfull fler låtar på gång och som en liten aptitretare kan jag avslöja att projektnamnen på några än så länge är "Havregrynsgröt", "Spöket" och "Som fan metal". Antagligen säger det er ingenting men med tiden kommer det att klarna! (nej det kommer det förresten inte, namnet är helt ologiska)

Det var allt för nu.


REPENT!
FOR EVER HE'LL REMAIN...

Long since when...

Vikten av att kunna matcha ord med varandra för att skapa estetiskt tilltalande meningar blir rätt påtaglig när man sitter och försöker skriva låttexter. Helst ska ju texterna vara grammatiskt korrekta och faktiskt betyda något, men i vissa fall är det inte helt nödvändigt. Därför använde jag mig av de första orden som tillsammans kom flygande genom mitt huvud när jag satte rubriken till dagens inlägg.

Efter ett par veckors uppehåll i musicerandet, på grund av batteristens absens, har vi äntligen kommit igång med repetitionerna igen. Och på samma sätt som replokalen är min arena där mitt musikaliska jag får utlopp för sina begär, får den här bloggen agera fristad för mina begär att uttrycka mina tankar i skrift.
Skönheten med att skriva istället för att verbalt exhibitionera sitt inre är att man i godan ro kan planera, redigera och, i det närmaste, komponera vad man vill ha sagt. Genom att noggrannt rannsaka huruvida det som hamnar på skärmen reflekterar det som rör sig i huvudet utvecklar man dels ett större vokabulär men samtidigt sätter man också en slags standard, ett signum, för hur min unika stil att skriva ser ut. Dessutom känner jag att en medvetenhet för hur jag på bästa sätt uttrycker mig för att förmedla nyansen i det jag vill få fram, samt att undvika misstolkningar växer sig starkare.

Även hjärnan måste få sig ett träningspass emellanåt och liksom kroppen har olika muskler som tränas på olika sätt måste hjärnan och utsättas för olika typer av stimuli för att tvingas till förbättring.


I övrigt har vi som sagt kommit igång med bandet igen och det är så grymt roligt, vi är alla inne på samma spår när det gäller både utveckling och musikstil.
Tränar för fullt nu för att ta mig neråt i viktklasserna. Jag ska nämligen iväg på armbrytar-SM i April och tänkte väl prova på att vara med lite själv också. Så det är strikt kost, mängder av träning och motion som gäller.
Praktiken flyter på som vanligt, har dock tagit mig lite sportlov nu den här veckan. Ska få vara barnvakt till minstingsystern i morgon också. Hon blir kvar till på torsdag då hon ska iväg med skolan på nånting här i stan. Myspys! :-)

Nu börjar ögonlocken blir för tunga så jag ger upp.
Ha det bra allesammans!

RSS 2.0