Armbrytning

Som några av er kanske vet så har jag för ett par månader sedan börjat med den ädla konsten att bryta arm.
Det var min kusin som först lurade med mig på en träning och sedan dess har jag varit fast. En stor orsak till att jag fastnade var att jag styrketränat under en rätt lång tid nu utan något som helst mål. Då passade armbrytningen utmärkt i det syftet, att han något specifikt att satsa på och anpassa träningen för. Sen att det är så grymt roligt är ju givetvis en annan starkt bidragande faktor.

Att bryta arm vet ni ju alla hur det går till i grova drag men charmen är just att det man tror sig veta om armbrytning innan man provat på en riktig träning verkligen bara är en bråkdel av alla regler och tekniker man använder sig av. Till exempel finns det två huvudsakliga brytstilar som skiljer sig radikalt, dessa är top-roll och hook men sedan finns mängder av olika sätt att bryta inom dessa två, och även andra varianter förutom dessa. Vad det innebär tänker jag inte gå in på och för den som är mer intressererad rekommenderar jag google eller en armbrytarklubb!

Och det är just grejen att alla utövare bryter så olika är det som gör den här sporten intressant, den brytstil man föredrar kan till och med skilja sig mellan ens vänstra och högra hand.
Den liknar ingen annan kraftsport där det gäller att t.ex lyfta en skivstång med maximalt antal kilo för att vinna. Här börjar tävlingen redan innan domaren givit sitt klartecken för att matchen kan börja.
Du kliver upp mot din motståndare, ser vilken typ av kroppsbyggnad han har, oberverar hur han ställer sig vid boret, känner efter hur han greppar upp och analyserar så gott du kan för att försöka räkna ut hur denne kommer att försöka attackera och, självklart, vad du ska göra för att avvärja denna attack och själv ta kommando.
När sedan domaren sett till att allt är korrekt (READY) släpper han iväg er (GO!) och under några enstaka sekunder ska du nu med full kraft, så snabbt som möjligt, försöka få med dig din motståndares hand ner i kudden genom att så effektivt som möjligt utnyttja dina styrkor för att besegra motståndarens svagheter.

Men allt är inte guld och gröna skogar i armbrytarvärlden heller!
Jag hade ju som sagt styrketränat en hel del innan jag började bröt och trodde därför att varningarna och råden som sa "Du får nog låta bli att gymma i början när du börjat" och "Bryt bara en gång i veckan från början" inte gällde mig. Ack, vad jag fick ångra mig!

Den första veckan gick bra, jag bröt onsdag och söndag och gymmade 3-4 dagar.
Andra, eller kanske tredje, veckan kom den... Smärtan!
Jag bröt konstant i 1-1½ timme sen var axlar och armbågar heeeeelt körda. Vissa kvällar kunde jag inte förmå mig att köra bilen hem efter träningen så jag gick istället till en kompis som bor i närheten och satt där och vilade bort den värsta smärtan så att jag kunde ta mig hem och duscha mina leder i hetvatten tills smärtan släppte (tips!). En annan kväll var jag i full färd med att bryta när jag kände att jag tappat känseln i min vänstra arm, från tummen och vidare ner till armvecket, helt bortdomnat! Det höll i sig i tre dagar...
Vid det här laget hade jag slutat upp att gymma helt och hållet och började nu bryta arm endast en gång i veckan. Efter någon månad trappade jag långsamt upp träningen igen och nu är jag i full fart igen. Bryter 2 ggr i veckan, styrketränar ca 3-5 gånger och promenerar/springer 4-8 gånger.
Den här träningsmängden är något jag knappast kommer orka med i all evighet och anledningen att jag kör så pass hårt nu är att jag den 16 April ska ställa upp i Armbrytnings-SM! YEAH! ^^

Kommer antagligen bli en riktigt rolig upplevelse men oandrasidan är det dom enda förväntningarna jag har. Reglerna säger att efter två förlorade matcher är man ute ur turneringen och jag skulle bli förvånad ifall jag hinner vinna någon överhuvudtaget innan jag åker ut. Men det är väl vad man kan vänta sig när man utövat en sport i lite drygt 5 månader och sedan ska ge sig på att möta landets elit. :-)

Har legat i nu sedan jag bestämde mig för att delta i SM med att försöka gå ner en viktklass och det är därför jag lägger ner så mycket tid på motion nu. Jag får väga MAX 74,9kg på invägningen och när jag började deffen i början på året låg jag på strax över 80kg, har väl ca 0,5-1,0kg kvar nu så jag är inte särskilt orolig.


P.S - Många tycker antagligen att det är en otroligt larvig hobby jag sysslar med, men det skiter jag i! För det är så jävla roligt! :-D - D.S


To be continued...

Kommentarer
Postat av: Kjell

Fan va gött, men som sagt skynda långsamt, du måste vara fräsch i muskler och leder så du kan lira gura också

2010-03-29 @ 23:18:34
Postat av: Kjell

Men liite klent med uppdatering eller?Ville bara önska dig ett grovt nytt år

2010-12-31 @ 03:04:03
URL: http://thelifeofkjelleberg.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0